nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Het klieven van een te korte tongriem

 

De uitdrukking 'goed van de tongriem gesneden zijn' betekent: ‘Hij is welbespraakt’, ‘Hij heeft een vlotte babbel’. Dan moet die tongriem echter wel 'goed werken'... en soms geeft dat problemen. De tongriem (ofwel het frenulum), een membraam onder de tong is bij sommige kinderen te kort en dat kan erg lastig zijn.

 

Bij pasgeborenen
 

Door een strak tongriempje, kan een baby de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en de tepelhof te omvatten. Het vacuüm wordt dan steeds verbroken, waardoor er tijdens het voeden een klikkend of smakkend geluid te horen is. Je baby kan dus niet goed zuigen en daardoor komt ook je melkproductie niet goed op gang. Daar kan de baby onrustig en gefrustreerd van raken. Als je melkproductie niet goed op gang komt, groeit je baby ook niet goed. Daarnaast heb je kans dat je baby je tepels kapot zuigt en je een borstontsteking krijgt. Ook als je baby flesvoeding krijgt dan kan er ook een probleem optreden met drinken. Net als bij borstvoeding, moet het kind bij een flessenspeen een vacuüm maken. Lukt dit niet goed dan komt er veel lucht bij de voeding en krijgt de baby meer last van buikkrampen.

Heeft jouw baby, ondanks een korte tongriem, helemaal geen problemen met drinken, dan kunnen onderstaande redenen (die optreden op latere leeftijd) toch overwegingen zijn om de tongriem te laten klieven:

 

Als de baby kleuter is...

Kleuters die gaan leren praten, kunnen grote hinder ondervinden van een te korte tongriem. Om goed te leren praten, heb je namelijk een goede, beweeglijke tong nodig. Ook een simpel iets als het likken van een ijsje is moeilijk en door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan een spleetje ontstaan.

 

Straks, in de puberteit...

Ook voor zoenen heb je een bewegelijke tong nodig. Dat lukt niet als de tongriem verkort is.

 

Hoe vaak komt het voor?

Een verkorte tongriem komt ongeveer bij 3% van de mensen voor.

Wat kun je er aan doen?
 

Een verkorte tongriem kan heel makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen van het tongriempje. Het knippen neemt 10 tot 15 seconden in beslag en gaat als volgt: je baby wordt (gewikkeld in een doek) met het hoofd naar de verloskundige geplaatst. Zij neemt dan met de duim en wijsvinger de tong aan de onderkant vast, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Een smalle steriele schaar wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden. Bij een strak tongriempje wordt 2 à 3 keer geknipt. Soms zien we een klein beetje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig.

Soms lukt het niet goed om het kleine tongetje met duim en wijsvinger te pakken en moeten we een sleufsonde gebruiken om de tong omhoog te houden.

Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Zowel tussen als binnen de betrokken specialismen (KNO-artsen, kinderartsen, huisartsen, logopedisten, lactatiekundigen en verloskundigen) wordt er verschillend over gedacht. Sommigen erkennen dat er problemen kunnen optreden bij een te korte tongriem en zijn positief over het doorknippen. Anderen denken weer dat een te korte tongriem geen problemen oplevert voor de baby en stellen dus dat behandeling dus niet nodig is. In onze verloskundigenpraktijk zijn wij van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven. Wij hebben ons daarom geschoold in het doorknippen van een tongriem. Wij klieven altijd met twee verloskundigen op woensdagmiddag.

Informatie

Wil je meer informatie over een eventueel te korte tongriem bij je baby, dan kun je altijd naar onze praktijk bellen. Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Je mag altijd bellen, ook als je niet in onze praktijk bekent bent. We beoordelen eerst of we het wel nodig vinden om te klieven en of het kan. Als het tongetje van je baby is gekliefd zie je meestal meteen resultaat. Sommige baby´s moeten even huilen; anderen slapen gewoon door tijdens de ingreep. Soms zie je ook wat bloed en soms helemaal niets. Je mag je baby meteen voeden als alles achter de rug is. Dan wordt hij weer rustig na al dat gehannes. Neem een hydrofiele luier mee als je komt en, als je flesvoeding geeft, ook een flesje met melk. We hebben een flessenwarmer op de praktijk. Voor meer info kun je ook kijken op: www.borstvoeding.com

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl