nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Waar wil je bevallen?

 

Als je zwangerschap geen problemen heeft gegeven, en de verwachting is, dat de bevalling zonder problemen zal verlopen, dan kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis, kraamzorghotel Origine (geboortecentrum) in Breda of Poliklinisch in het Jeroen Bosch ziekenhuis. De thuisbevalling is even veilig als bevallen in een geboortecentrum/ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat je dáár bevalt waar je je het prettigste voelt. Voor de één is dat thuis en voor de ander in een geboortecentrum dichtbij de medische verloskamers in een ziekenhuis. Spanningen en een onveilig gevoel kunnen de weeën remmen en het natuurlijke verloop van de bevalling verstoren. Het is dus belangrijk, daar te bevallen waar je op je gemak bent. Ons advies is niet te vroeg in de zwangerschap te beslissen waar je wilt bevallen. Eerst maar eens zwanger zijn en vertrouwen krijgen in je eigen lijf voordat je over de bevalling na gaat denken.

 

Thuis bevallen

 

Als je kiest voor een thuisbevalling, betekent dat waarschijnlijk, dat je het prettig en belangrijk vindt om je baby in je eigen vertrouwde omgeving geboren te laten worden. Je blijft in je eigen huis en wij zijn samen met de kraamverzorgende bij jou te gast. Na de bevalling verzorgt de kraamverzorgende jou en de baby en kun je samen met je partner in je eigen bed, rustig bijkomen en genieten van de baby. Thuis krijg je altijd één op één begeleiding van een kraamverzorgende tijdens je gehele baring! Dat wil zeggen, dat als je goede weeën hebt er een kraamverzorgende bij je thuis komt. Zij gaat niet meer weg tot ruim nadat de baby geboren is. Die ondersteuning is niet alleen fijn voor jou maar ook voor je partner. Hij hoeft zich helemaal niet bezig te houden met zaken als: ' Wanneer moet ik de verloskundige weer bellen' , ' is het normaal wat er allemaal gaande is' en 'wat moet ik met mijn geliefde die pijn heeft'?  Dit is meestal erg geruststellend.

 

Doen er zich tijdens of vlak na de bevalling problemen voor, dan besluiten wij alsnog om naar het ziekenhuis te gaan. Als het kan met eigen vervoer en anders per ambulance.

Als alles erop wijst, dat je een normale bevalling kunt verwachten en dat je thuis kunt bevallen, dan is het wachten op het begin van de weeën. Wij hebben met je afgesproken wanneer je ons mag bellen. Wanneer de bevalling op gang is dan komen wij langs om te kijken hoe het met je is. Afhankelijk van de mate van ontsluiting en de verdere omstandigheden, zullen we weer een poosje weggaan óf meteen blijven. Meestal bellen we nu ook de kraamverzorgende. Zij zal jullie dan ondersteunen en zij kan zorgen dat alles klaarligt voor de bevalling en de baby. Als wij nog even weg gaan dan spreken we altijd een tijd af wanneer we weer zullen komen kijken. Dit heeft meestal te maken met de mate van de ontsluiting, de kracht van de weeën en hoe jij je voelt. Als je volledige ontsluiting hebt én persdrang, dan begint de uitdrijving. Deze duurt gemiddeld 60 minuten. Soms wat korter, soms wat langer. Nadat de baby geboren is, is het wachten op de placenta (moederkoek). Dat mag 30 minuten duren. Misschien moeten we daarna nog een eventuele knip of scheur hechten.

 

De kraamverzorgende verzorgt, nadat wij de baby hebben nagekeken, jullie kind. Daarna zal jij ook verzorgd worden. Het bed wordt verschoond en de was gespoeld. Dit alles gebeurt in je directe nabijheid. Zo zijn jij en je partner er ook helemaal bij betrokken. Nog iets later lig je schoon en fris met jullie baby in je eigen bed. Je kraamtijd gaat nu beginnen.

 

Bevallen in Kraamhotel Origine

 

Wanneer je niet thuis wilt bevallen is het een goed alternatief om te gaan bevallen in Origine. Origine is een geboortecentrum binnen de muren van het Amphiaziekenhuis Langendijk te Breda. Je kunt daar bevallen en na de bevalling weer naar huis of je kunt een aantal dagen blijven. Is er wat tijdens de bevalling en hebben we een dokter nodig, dan rijden we je bed naar de verlosafdeling van het ziekenhuis. In Origine wordt de bevalling door ons begeleid met hulp van een kraamverzorgende van Origine. In tegenstelling tot bij een medische bevalling in het ziekenhuis, mag je partner na de bevalling ’s nachts bij jullie blijven slapen.

 

Hoe verloopt een bevalling in Origine?

 

Als alles erop wijst, dat je een normale bevalling kunt verwachten dan kun je in Origine bevallen. Nu is het wachten op het begin van de weeën. Wij hebben met je afgesproken wanneer je ons moet bellen. Wanneer de bevalling op gang is dan komen wij bij je thuis langs, om te kijken hoe het met je gaat. Wanneer je weeën hebt die voor ontsluiting zorgen ga je naar Origine. Dat staat los van het aantal centimeters ontsluiting dat je op dat moment hebt. Het is belangrijk dat je al goed aan het bevallen bent alvorens je uit je vertrouwde omgeving naar Origine gaat. Het kan gebeuren dat je weeën, door dat het vervoer verdwijnen of minder worden. Dat komt je baring niet ten goede en het vergroot de kans dat je baring medisch wordt.

 

De kraamverzorgende van Origine vangt jullie op en brengt jullie naar de kamer waar je gaat bevallen. Wij hebben met haar en met jullie afgesproken wanneer wij weer naar jullie komen kijken. Is het eerder nodig dan belt zij ons. Dit heeft meestal te maken met de mate van ontsluiting, de kracht van de weeën en hoe jij je voelt.

Als je volledige ontsluiting hebt én persdrang, dan begint de uitdrijving. Deze duurt gemiddeld 60 minuten. Soms wat korter, soms wat langer. Nadat de baby geboren is, is het wachten op de placenta (moederkoek). Dat mag 30 minuten duren. Misschien moeten we daarna nog een eventuele knip of scheur hechten.

 

De kraamverzorgende verzorgt, nadat wij de baby hebben nagekeken, jullie kind. Daarna zal zij jou ook verzorgen. Na de bevalling mag je naar huis. Voordat je naar huis mag bel je met het kraamcentrum waar je bent ingeschreven zodat zij een kraamverzorgende voor je reserveren. Het hangt van het tijdstip van thuiskomst af of de kraamverzorgende meteen komt of pas de volgende dag. Wij vinden het niet verstandig om naar huis te gaan als er geen kraamzorg meer thuis komt. En dat is na ± 20.00 uur. De reden om niet zonder kraamzorg naar huis te gaan? Alles is nieuw. De baby is vaak koud door het vervoer. Je bent toe aan het geven of maken van voeding, wat je misschien voor het eerst moet doen. Je bent moe van de bevalling. De visite staat misschien te trappelen voor de deur (en ook visite moet verzorgd worden). Dus: laat je niet verleiden om zo snel mogelijk naar huis te gaan als er geen kraamverzorgende meer komt. Wij vinden het in ieder geval onverstandig, ook medisch gezien.

 

Origine biedt de mogelijkheid de eerste uren op een kraamkamer te blijven. Ook je partner mag blijven! De volgende morgen kunnen jullie met elkaar Origine verlaten.

Kosten

 

Je betaald voor bevallen in Origine een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Wat je precies moet betalen, is afhankelijk van de wijze waarop je verzekerd bent. Daarnaast wordt een bedrag in rekening gebracht voor de gebruikte maaltijden en voor het materiaal dat voor de verzorging nodig is, zoals verbandmateriaal, luiers etc. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan informeer dan eerst bij je ziektekostenverzekeraar.

 

 

Poliklinisch bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

 

Naast thuis bevallen of bevallen in Origine kun je ook bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's Hertogenbosch. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis heet dit een poliklinische bevalling. Je bevalt onder de verantwoordelijkheid van een van de verloskundigen van verloskundigenpraktijk de Moriaen. Wat prettig van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is, is dat de kraamverzorgende van het kraamcentrum waar je kraamzorg hebt geregeld, assisteert bij je bevalling en na de bevalling. In het geval van MoriaenKraamzorg gaan wij tegelijk naar het ziekenhuis. Wanneer je na de bevalling weer naar huis mag, gaat de kraamverzorgende mee naar je huis en zorgt zij dat je goed geinstalleerd de nacht in kan. Na een poliklinische ga je naar huis. Je kunt in het JBZ niet verblijven. 

 

Bij complicaties tijdens de baring neemt de gynaecoloog de zorg over op jouw kamer. Jij blijft dus de gehele bevalling op dezelfde kamer, ook als er onverhoopt complicaties optreden. 

 

Hoe verloopt de bevalling

 

Als alles erop wijst, dat je een normale bevalling kunt verwachten dan kun je poliklinisch in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. Nu is het wachten op het begin van de weeën. Wij hebben met je afgesproken wanneer je ons moet bellen. Wanneer de bevalling op gang is dan komen wij bij je thuis langs, om te kijken hoe het met je gaat. Wanneer je weeën hebt die voor ontsluiting zorgen ga je naar het ziekenhuis. Dat staat los van het aantal centimeters ontsluiting dat je op dat moment hebt. Het is belangrijk dat je al goed aan het bevallen bent alvorens je uit je vertrouwde omgeving naar het ziekenhuis gaat. Het kan gebeuren dat je weeën, door dat het vervoer verdwijnen of minder worden. Dat komt je baring niet ten goede en het vergroot de kans dat je baring medisch wordt.

 

De kraamverzorgende van het kraamcentrum waar je bent ingeschreven wordt door ons gebeld en gaat mee naar het ziekenhuis. Wij hebben met haar en met jullie afgesproken wanneer wij weer naar jullie komen kijken. Is het eerder nodig dan belt zij ons op. Dit heeft meestal te maken met de mate van ontsluiting, de kracht van de weeën en hoe jij je voelt. Als je volledige ontsluiting hebt én persdrang, dan begint de uitdrijving. Deze duurt gemiddeld 60 minuten. Soms wat korter, soms wat langer. Nadat de baby geboren is, is het wachten op de placenta (moederkoek). Dat mag 30 minuten duren. Misschien moeten we daarna nog een eventuele knip of scheur hechten.

 

De kraamverzorgende verzorgt, nadat wij de baby hebben nagekeken, jullie kind. Daarna zal zij jou verzorgen. Wanneer je poliklinisch in het Jeroen Bosch bevalt ga je twee a drie uur na de bevalling weer naar huis. Ook wanneer je 's nachts bent bevallen. Wel is de voorwaarde dat thuis de kraamverzorgende aanwezig is om de zorg mee op te starten. MoriaenKraamzorg gaat mee naar het ziekenhuis om te assisteren en komt na de bevalling mee naar huis. Wij vinden het dus niet verstandig om naar huis te gaan als er geen kraamzorg meer thuis komt. En dat is na ± 20.00 uur. De reden om niet zonder kraamzorg naar huis te gaan? Alles is nieuw. De baby is vaak koud door het vervoer. Je bent toe aan het geven of maken van voeding, wat je misschien voor het eerst moet doen. Je bent moe van de bevalling. De visite staat misschien te trappelen voor de deur (en ook visite moet verzorgd worden). Dus: laat je niet verleiden om zo snel mogelijk naar huis te gaan als er geen kraamverzorgende meer komt. Wij vinden het in ieder geval erg onverstandig, ook medisch gezien.

 

Wat fijn is, als je kiest om in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te bevallen , is dat een kraamverzorgende al bij jou thuis kan komen bij de eerste ontsluitings weeën. Als het dan tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, gaat zij mee. Zo heb je een op een begeleiding van een kraamverzorgende gedurende je hele bevalling.

 

Kosten

 

Voor een poliklinische bevalling betaal je een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Wat je precies moet betalen, is afhankelijk van de wijze waarop je verzekerd bent. Lees het PDF bestand van het Jeroen Bosch Ziekenhus.

 

Alle voor en nadelen op een rij:

 

Voordelen van thuis bevallen:

 • Je hoeft niet met weeën in de auto naar het ziekenhuis.

 • Je bent in je eigen omgeving met je eigen bad, bed etc.

 • Er is één op één begeleiding van een kraamverzorgende.

 • Wij zijn gast in jullie huis.

 • Je partner is en blijft erbij. Ook na de bevalling.

 • Je partner heeft een veel actievere rol bij de bevalling/kan even weglopen/afstand nemen.

 • Het kost je geen geld.

 • Weinig kans om medisch te worden.

Nadelen van thuis bevallen:

 • Als er tijdens de bevalling complicaties optreden dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.

 • Het is afhankelijk van de indicatie of dit met eigen vervoer is of per ambulance. Tijdens de bevalling is het eigenlijk altijd de praktijk dat je per ambulance gaat. Uit ervaring weten we, dat het vervoer voor een barende nooit als zo heel vervelend ervaren wordt. Het is vooral de partner die er moeite mee heeft, omdat hij/zij alles aan moet zien.

 • Als je in de avond bevalt, gaat de kraamverzorgende na een aantal uren naar huis. Alhoewel zij je goed voor de nacht instrueert en je altijd mag bellen als er zich problemen voordoen, is het toch spannend zo’n eerste nacht alleen.

Voordelen van bevallen in een geboortecentrum/ziekenhuis:

 • Je man/partner kan na de bevalling ook in het geboortecentrum overnachten. Niet in het ziekenhuis.

 • In een geboortecentrum heb je de mogelijkheid je volledige kraambed of een deel van je kraambed door te brengen. In het ziekenhuis is dit niet mogelijk.

 • Je bent in de buurt van een ziekenhuis.

 • Als er onverhoopt een gynaecoloog of kinderarts nodig is ben je in het ziekenhuis. 

Nadelen van bevallen in een geboortecentrum/ziekenhuis:

 • Je krijgt geen één op één begeleiding van een kraamverzorgende tijdens je bevalling.

 • Je gaat met weeën en eigen vervoer naar het geboortecentrum/ziekenhuis.

 • Je hebt meer kans om medisch te worden.

 • Je maakt verschillend personeel mee met verschillende adviezen.

 • Je partner gaat misschien ’s avonds naar huis en je blijft alleen met de baby en al je nieuwe ervaringen achter.

De keuze, waar te bevallen, ligt in principe bij jullie. De beste plek om te bevallen is de plek waar jullie je het prettigste voelen. Toch kan tijdens de bevalling jullie oorspronkelijke keuze wijzigen. Bij iedere bevalling bekijken wij of moeder en kind zich op een veilige plek bevinden om te baren. Dat is niet altijd thuis maar ook niet op weg naar een geboortecentrum/ziekenhuis.

 • je bed staat op het moment van bevallen niet op de gewenste hoogte, dan gaan we naar een geboortecentrum/zh

 • je denkt zelf: “Ik wil met deze weeën niet meer in de auto”, dan blijven we thuis

 • wij verwachten dat de bevalling zo snel gaat dat we denken het geboortecentrum/zh niet meer te halen

 • wanneer de bevalling moeizaam verloopt of er doet zich een complicatie voor dan besluiten wij tijdens de bevalling naar het ziekenhuis te gaan.

Tot slot: De keuze van vrouwen om te kiezen om thuis te bevallen neemt de laatste jaren sterk af. De reden hiervan heeft meerdere oorzaken. De negatieve publiciteit omtrent de thuisbevalling, een andere generatie vrouwen (angstiger / minder zelfvertrouwen), de omgeving van zwangere vrouwen stelt minder gerust, minder vertrouwen in hulpverlening in het algemeen. Onze verloskundigenpraktijk betreurt deze afname van de keuze van vrouwen om niet meer thuis te willen bevallen. Wij zijn er nog steeds van overtuigd, dat vrouwen daar moeten baren waar ze zich het prettigst voelen. Echter samen met de keuze van vrouwen om in een geboortecentrum te willen baren zien we ook dat het aantal medische indicaties toeneemt. Dat is jammer voor zowel moeder als kind. Wat daar de reden van is, is dat vrouwen te vroeg tijdens de baring op weg naar het geboortecentrum/ziekenhuis willen. Het lichaam gaat dan adrenaline maken. Een stresshormoon wat weeën tegen werkt. Dit stresshormoon zorgt er ook voor dat het lichaam minder natuurlijke pijnstilling voor het lichaam gaat maken. (endorfine) Zo zie je dat deze vrouwen vaker een infuus met weeënstimulerend hormoon en pijnstilling nodig hebben. Met pijnstilling kan meestal je lijf geen goede weeën meer maken en heb je een infuus nodig. Vaak werkt dit ook weer verder medisch ingrijpen in de hand.

 

De ziekenhuisbevalling met medium risk situatie

 

Is er sprake van een medium risk situatie dan heb je geen keus waar je gaat bevallen. Dit geldt met name voor mensen die een voorgaande keer een gecompliceerde bevalling gehad hebben en nu een verhoogd risico lopen dat dit weer gebeurt. Als je hiervoor in aanmerking komt dan wordt dit altijd met je besproken. Je bevalling vindt onder onze begeleiding in het ziekenhuis plaats. Je hoeft dan geen eigen bijdrage te betalen.

 

De ziekenhuisbevalling met medische indicatie

 

Soms wordt tijdens de zwangerschap duidelijk, dat je specialistische zorg nodig hebt. Dan dragen wij de zorg over aan een gynaecoloog. Daarnaast zijn er vrouwen die, om welke reden dan ook, gedurende de gehele zwangerschap en bevalling onder controle zijn van een gynaecoloog. Je hebt hierin geen keuze. Jouw toestand of die van de baby vereisen meer zorg en aandacht dan wij kunnen bieden. De gynaecoloog bespreekt met je wanneer je het ziekenhuis moet bellen als de bevalling zich aankondigt. De bevalling vindt nu ook onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog plaats. Hij/zij begeleidt niet altijd zelf de bevalling. Dat kan ook een tweedelijns-verloskundige of een arts-assistent zijn. Soms moet je ook een deel van het kraambed in het ziekenhuis doorbrengen. Als dit niet nodig is, mag je met de baby na de bevalling naar huis en nemen wij de zorg voor het kraambed over.

 

Zorgverleners in de geboortezorg

 

Verloskundigen in de 1e lijn

 

Verloskundigen in de 1e lijn hebben een eigen praktijk waar zij spreekuur houden. Zij werken zelfstandig in een bepaald gebied. Verloskundigen in de 1e lijn begeleiden bevallingen thuis, in een geboortecentrum of poliklinisch in het ziekenhuis. Zij begeleiden alleen die zwangerschappen, bevallingen en kraambedden die geen complicaties ondervinden.

 

Verloskundigen in de 2e lijn

 

Verloskundigen in de 2e lijn hebben dezelfde opleiding als verloskundigen in de 1e lijn en soms een aanvullende opleiding. Zij hebben er voor gekozen om in het ziekenhuis te werken. Zij begeleiden in het ziekenhuis op een verlosafdeling alle bevallingen die een laag risico hebben. Dit gaat in overleg met een gynaecoloog.

 

Gynaecologen

 

Gynaecologen werken in de 2e lijn. Zij begeleiden, meestal samen met een tweedelijns verloskundige en arts-assistent, hoogrisicobevallingen. Ook controleren zij zwangerschappen die een hoger risico hebben.

 

Co-assisten

 

Co-schappen zijn stages tijdens je artsopleiding. Co-assistenten lopen dus op een verlosafdeling de stage verloskunde.

 

Arts-assistenten

 

Arts-assistenten zijn basisartsen, die wachten op een opleidingsplaats om zich te specialiseren. Bijvoorbeeld om gynaecoloog te worden. Zij begeleiden ook bevallingen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

 

Arts-assistenten in opleiding

 

Arts-assistenten zijn basisartsen in opleiding om gynaecoloog te worden. Ook zij begeleiden bevallingen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

 

Samenwerking verloskundigen en huisartsen

 

Wij hebben geregeld overleg met de huisartsen in onze regio. Voor alle aandoeningen tijdens je zwangerschap die niet rechtstreeks met de zwangerschap te maken hebben, verwijzen wij je naar je eigen huisarts. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, ernstige bloedarmoede of een vaginale infectie. Over het algemeen komt de huisarts ook nog in het kraambed langs.

 

Samenwerking verloskundigen en gynaecologen

 

Verloskundigen en gynaecologen werken veel samen. Daar waar de verantwoordelijkheid van de verloskundige ophoudt, begint die van de gynaecoloog. Soms is het in de zwangerschap of tijdens de bevalling nodig om advies te vragen. Als het probleem waarom het gaat van tijdelijke aard is dan verwijst de gynaecoloog je weer terug naar ons. Ziet hij dat het gaat om problemen die niet meer op te lossen zijn tijdens de zwangerschap dan zal de gynaecoloog de zorg overnemen. Hij/zij neemt dan de verantwoordelijkheid voor de rest van de zwangerschap en de bevalling. De bevalling wordt dan begeleid door de gynaecoloog, de tweedelijns-verloskundige of de arts-assistent. Als je bevallen bent en je mag weer naar huis dan nemen wij de zorg weer over.

 

Samenwerking verloskundigen en fysiotherapeuten

 

Het kan zijn, dat je tijdens je zwangerschap of na je bevalling last hebt van rug of bekken. Al kun je tegenwoordig op eigen initiatief naar een fysiotherapeut gaan, toch vinden wij het prettig om dit weten en we voor de desbetreffende fysiotherapeut een verwijsbrief kunnen maken. Soms is het voor de behandeling belangrijk dat de fysiotherapeut gegevens over je zwangerschap of bevalling heeft.

 

Personeel in het ziekenhuis

 

In het ziekenhuis werkt een heleboel verschillend personeel. Kraamverzorgenden, kraamverpleegkundigen, tweedelijns-verloskundigen, studentverloskundigen, arts-assistenten en gynaecologen. Wordt de baring medisch dan wordt je in de regel opgevangen door een tweedelijns- verloskundige en een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Zij zullen, al dan niet samen met een arts-assistent, de bevalling begeleiden onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Het hangt van het verloop van de baring af of er een gynaecoloog op de verloskamer aanwezig is.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl