nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Kindje waarom huil je zo?

 

Het hebben van een baby die veel huilt is heel erg zwaar als je net bevallen bent. Het kost veel energie en je zit met je handen in je haar omdat je niet weet wat je er aan kunt doen. Je moederinstinct maakt dat je wil troosten, maar troosten kun je domweg niet de hele dag volhouden. In de meeste gevallen liggen er geen medische achtergronden ten grondslag aan het huilen, maar er is ook wel eens wat met je baby aan de hand.

Wij vinden het heel belangrijk dat je je gehoord voelt als ouder! Als verloskundigen kunnen we je op weg helpen in de wir war van hulpverleners die zich bezig houden met baby´s die veel huilen. Bel ons op als je niet meer weet wat je moet doen.

 

Wanneer is er sprake van een huilbaby?
 

Een baby wordt ´huilbaby´genoemd als je kind minimaal 3 weken, minimaal drie dagen per week, minimaal drie uur per dag huilt. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle baby´s huilt zo veel. Terwijl het normaal is dat baby´s hooguit anderhalf uur op een dag huilen.

Het is natuurlijk ook zo dat de ene ouder het beter kan hebben dan de ander. Voor de één is twee uur per dag al te veel terwijl de ander vier uur goed kan hebben.

 

Vicieuze cirkel doorbreken
 

Huilbaby’s zitten in een vicieuze cirkel: van al dat huilen worden ze heel erg moe, waardoor ze snel overprikkeld raken en daardoor huilen ze nog weer meer. Tegenwoordig wordt dan ook vaak het advies gegeven om een huilbaby vooral tot rust te dwingen: rust en regelmaat kan de cirkel doorbreken. Rust kun je afdwingen door het kindje in te bakeren, bijvoorbeeld.

Er zijn consultatiebureau-artsen en wijkverpleegkundigen die hieruit concluderen dat ouders hun baby’s te weinig rust en regelmaat hebben gegeven. Dat kán inderdaad de oorzaak zijn van het huilen, maar lang niet altijd.

 

Kwetsuren
 

Vaak is er wel degelijk iets aan de hand met je kind. Al is het lastig erachter te komen wat dat dan precies is. Het kan iets te maken hebben met de rijping van het zenuwstelsel, maar er kan ook een inwendige kwetsuur zijn ontstaan bij de bevalling.

Wij vinden het dus belangrijk te weten wanneer je baby veel huilt. Wij weten hoe de bevalling is gegaan en kunnen bekijken of er mogelijk een kwetsuur kan zijn ontstaan. Vervolgens kunnen we je verwijzen naar iemand die je baby kan behandelen.

www.babywerk.nl

www.kiss-kinderen.nl

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl