nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Borstvoeding

 

Tijdens je zwangerschap heb je besloten om je baby borstvoeding te geven. We zullen een aantal aandachtspunten belichten.

Er is bij ouders vaak onzekerheid aan het begin van een borstvoedingperiode. Dat is heel normaal. Je bent net bevallen. Misschien geef je voor het eerst borstvoeding. Je moet het nog leren en je baby natuurlijk ook. Maar ook als je al eens eerder gevoed hebt blijkt het nieuwe kind het toch weer anders te doen. De grootste zorg is vaak de hoeveelheid melk en de kwaliteit van de moedermelk. In de loop van je zwangerschap hebben we je geadviseerd een borstvoedingcursus te doen. Deze cursus zal je in ieder geval helpen de meest voorkomende onzekerheden weg te nemen.

 

Hoe gaat het na de bevalling?
 

Meteen na de bevalling, leggen wij je baby bloot, goed toegedekt, tegen je aan. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. De meeste baby’s zoeken na de bevalling zelf de borst op. Als we dit zien, dan helpen wij of de kraamverzorgende je met het aanleggen van de baby. Het is het beste om binnen een uur na de bevalling je baby aan te leggen. Je mag dan zolang voeden als je wilt, mits je geen pijn voelt.

De eerste tijd adviseren wij om je baby 'op verzoek' te voeden. Vaak aanleggen is belangrijk, omdat dat de hormoonproductie stimuleert. Gedurende de eerste weken heeft de baby 8 tot 12 voedingen per etmaal nodig; daarna 6 tot 8. Doe je dit trouw, dan zul je zien dat je de hele voedingsperiode nauwelijks problemen hebt met je melkproductie.

Wij adviseren je om de eerste weken zoveel mogelijk bij je baby in één ruimte te zijn. Dat noemen we rooming-in. Je leert zo je kind goed kennen. Je kunt hem pakken als hij wil drinken en troosten als hij huilt.

Hoelang een voeding duurt, is afhankelijk van de toeschietreflex en van de eetlust en activiteit van je baby. Over het algemeen drinkt de baby totdat hij voldaan is. Hij moet natuurlijk goed aangelegd worden en effectief drinken. Per voeding worden er twee borsten aangeboden, afwisselend de linker- en de rechterborst. Als beide borsten worden aangeboden prikkelt dit de hormonen die voor de hoelveelheid melk zorgen.

Het is belangrijk dat je in de kraamtijd goed geholpen wordt met voeden. Dit doet de kraamverzorgende samen met ons. Er wordt gekeken naar het gedrag van je baby aan de borst. Niet goed aanleggen kan vervelende gevolgen hebben, zoals pijnlijke tepels, verzet tegen de borst of lang, niet effectief zuigen, slecht groeien of afvallen en ernstige stuwing.

Als je baby ondanks goed aanleggen toch niet goed kan zuigen, dan kijken we wat hiervan de oorzaak is.

Soms roepen we de hulp in van een lactatiekundige.

In sommige gevallen kan slecht drinken veroorzaakt worden door een te korte tongriem van de baby. Wij kunnen, indien dit nodig mocht zijn, een tongriem van een baby klieven. Natuurlijk gaat dit in overleg met jullie. Zie klieven tongriem.

 

Borstvoedingscoach

 

Catja Verbunt en Marien Pols zijn opgeleid tot borstvoedingscoach. Zij geven binnen onze Verloskundigenpraktijk de twee informatieavonden over het geven van borstvoeding aan aanstaande ouders. Een borstvoedingscoach heeft kennis van de gezonde moeder en baby, geeft voorlichting aan ouders en ondersteund het team kraamverzorgenden. Zij geeft passende begeleiding thuis binnen je kraamzorguren. Wanneer zij ziet dat je meer hulp nodig hebt of als er zich problemen voordoen die bij het vak van een Lactatiekundige horen dan zal zij een verwijzing voor je regelen.

 

Borstvoeding geven en vaders
 

Stomverbaasde gezichten als we vertellen dat vaders, vooral 's avonds, beter knuffelen dan borstvoedende moeders. Vaders hebben een leuke bromstem en een geruststellende hartslag, ze zijn lekker warm en vooral: ze ruiken niet zo verleidelijk naar eten. Voor veel ouders lijkt het een nadeel dat papa geen flesje kan geven maar vaders zijn met name in de avond van onschatbare waarde. Om een of andere onbegrijpelijke reden willen baby's vaker eten in de avonduren. In plaats van om de 2 á 4 uur, komen ze ineens elk uur. Tussendoor liggen ze bepaald niet rustig in hun wiegje. Wat overdag normaal is, wordt ergens tussen 18 uur en middernacht blijkbaar onmogelijk. Het is duidelijk dat de baby iets wil 's avonds maar is dat wel honger?? Betekent 's avonds iets lekkers willen dat je niet genoeg gegeten hebt? Nou, nee. Baby's zijn net mensen. Na een uitgebreid avondmaal gaan ze bij de tv nog vrolijk door met eten en drinken. Hebben deze mensen dan honger? Baby's willen 's avonds 'iets'. En mama's legere borsten geven lekkere vette melk. Na een paar van die kleine maaltijden zit de buik vol genoeg om een paar uur tevreden te slapen. Daarnaast willen ze iets anders: erbij zijn. Weten dat er iemand is. En dat kunnen vaders prima. Huid-op-huid onder een op de bank. Als ouders de typische avond onrust zo kunnen interpreteren, krijgen vrouwen misschien niet zo snel het idee dat ze te weinig melk hebben. Grijpen ze minder snel naar kunstvoeding 'voor de zekerheid'. Voelen vaders zich prettig nuttig. En krijgen baby's zowel de voedingen als het lichaamscontact waar ze behoefte aan hebben.

 

Borstvoeding geven na de kraamtijd
 

Tot de leeftijd van 6 maanden heeft je baby over het algemeen geen andere voeding nodig dan moedermelk. Daarna ga je borstvoeding combineren met andere voedingsmiddelen. Je geeft dan minder frequent borstvoeding geven waardoor de productie ook zal afnemen. Moedermelk blijft wel een volwaardige melkbron in een gevarieerd menu. Je kunt zelf blijven voeden zolang je dat prettig vindt.

 

Wat moet je eten als je borstvoeding geeft?
 

De productie van moedermelk verhoogt je energiebehoefte: de behoefte aan eiwit, allerlei vitamines, spoorelementen en vocht. Je moet dus gevarieerd eten; net zoveel als je waar je behoefte aan hebt.

Tijdens je borstvoedingperiode kun je extra Vitamine D gebruiken. 850 IE per dag. Andere vitamines en mineralen hoef je niet nemen. Je moet wel meer drinken als je borstvoeding geeft. Ongeveer 2 liter per dag.

 

Kolven
 

Kolven kan noodzakelijk zijn om de melkproductie op gang te brengen of te houden. Bijvoorbeeld, als je baby er wat langer over doet om te gaan zuigen na de bevalling.

Kolven moet je leren! Je afgifte van moedermelk gaat met een kolf heel anders dan wanneer je baby aan de borst drinkt. Realiseer je ook dat de hoeveelheid moedermelk met een kolf altijd minder is dan wanneer de baby aan je borst drinkt. De ene moeder kan heel goed en veel kolven, de ander kolft met moeite een paar cc.

Afgekolfde moedermelk kan, bij maximaal 4 C, maximaal 72 uur in de koelkast worden bewaard en eventueel 6 maanden in de diepvriezer (maximaal -18 C). Afgekolfde moedermelk kan 'au bain marie' of in een flessenwarmer verwarmd worden. De melk moet niet warmer worden gemaakt dan de drinktemperatuur voor het kind (30à35 C).

 

Combinatie borstvoeding en werk
 

Als je weer gaat werken, is het natuurlijk mogelijk om door te gaan met borstvoeding. Soms moet er gekolfd worden, maar het merendeel van de voedingen kan je gewoon blijven geven. Uiteraard zal dit bij een eerste baby een hele nieuwe ervaring zijn. Denk je: ‘Mijn baas gaat dit nooit goed vinden’, of ‘Er is bij mij op het werk geen ruimte om te kolven’, probeer het dan toch bespreekbaar te maken. Misschien moet je een pionier zijn voor al je collega’s die na je komen. Het is de moeite waard om dit aan te geven bij je werkgever. Stoppen met voeden is zo zonde! En al helemaal als je parttime gaat werken.

In de arbeidstijdenwet staat onder andere, dat een vrouw gedurende de eerste negen maanden na de geboorte het werk mag onderbreken voor het geven van borstvoeding of om te kolven. Zo vaak en zo lang als het nodig is, maar in totaal maximaal een kwart van de arbeidstijd. De werkgever is verplicht deze tijd door te betalen.

Kolven moet je leren! Zorg daarom dat je - ruim voor je weer gaat werken - begint met oefenen. Realiseer je ook dat je nooit zoveel melk kolft als dat de baby uit je borst drinkt. Daarnaast moet je baby leren om uit een fles te drinken.

Zie je het helemaal niet zitten om te kolven, laat werk dan toch geen reden zijn om te stoppen met borstvoeding. Je kunt ook je voedingen van overdag afbouwen en de eerste en laatste voedingen zelf geven.

 

Lactatiekundige

 

De verloskundige begeleidt jullie, samen met de kraamverzorgende/borstvoedingscoach, bij het geven van borstvoeding. Beiden hebben veel kennis omtrent een gezonde moeder met haar gezonde baby en weten alles tot ongeveer 14 dagen na de bavalling. Zij herkennen ook als een voeding problematisch verloopt. Bijvoorbeeld het hebben van te veel, of te weinig voeding of het hebben van pijn bij het voeden. Dan kunnen we in je kraamzorguren de kennis van een borstvoedingscoach inzetten, zij weet vaak net iets meer.

 

Op het moment dat onze kennis of ervaring tekortschiet, verwijzen wij, in overleg met jou, naar een lactatiekundige.

 

 

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl