nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Bloedverlies en miskramen

 

Bloedverlies

 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap is altijd een reden om ons te bellen. Aan het begin van de zwangerschap komt bloedverlies geregeld voor. Het betekent niet meteen dat er een miskraam zal optreden. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Vaak is een bloeding het gevolg van een betere doorbloeding van je baarmoedermond. Zoals ook je tandvlees of je neus sneller bloedt tijdens de zwangerschap. Bloedverlies van je baarmoedermond is meestal gerelateerd aan vrijen of harde ontlasting maar kan ook spontaan optreden. In dit soort gevallen gaat het meestal om wat druppels rood, maar meestal bruin bloedverlies. Vaak neemt het ook weer snel af.

 

Miskraam

 

De meeste miskramen ontstaan voor de 12e zwangerschapsweek.

Als je zwangerschap eindigt in een miskraam, dan zul je meer gaan bloeden en daarbij ook buikpijn krijgen. Vaak is dat een menstruatieachtig gevoel dat soms komt en gaat en kan uitstralen naar je rug en benen.

Bij iedereen zijn de klachten wel verschillend. Bloedverlies bij een miskraam kan heel heftig zijn en soms wel meer dan een week aanhouden. Je kunt behoorlijk doordrenkte maandverbanden krijgen en stolsels of het vruchtzakje verliezen.

 

Volledige miskraam

 

Bij een volledige miskraam wordt alles uitgestoten. Dat wil zeggen: het vruchtje, de vliezen en de placenta. In dit geval hoeft er medisch gezien niets meer gedaan te worden.

 

Onvolledige miskraam

 

Bij een onvolledige miskraam zijn er bloedstolsels en weefselresten in de baarmoeder achtergebleven. Als deze resten niet spontaan naar buiten zijn gekomen, moet je in het ziekenhuis gecuretteerd worden. Een curettage wordt onder narcose uitgevoerd.

 

Een niet uitgestoten miskraam (missed abortion)

 

Soms sterft het vruchtje af, maar wordt het niet door je lichaam afgestoten. Men spreekt dan van een 'missed abortion'. Meestal verdwijnen wel al je zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid, pijnlijke borsten etc., maar dat hoeft niet.

Is er sprake van een missed abortion dan laten we jou de keus of je wil wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt of dat we een afspraak voor je maken in het ziekenhuis voor een curettage. Dit is heel persoonlijk. Er zijn vrouwen die heel graag de natuur zijn gang willen laten gaan en willen afwachten. Er zijn ook vrouwen die het een vervelend idee vinden om nog met een levenloze vrucht rond te lopen.

 

Hoe herken je een miskraam?

 

Als je vloeit en/of een kramperige buikpijn hebt, kan er sprake zijn van een miskraam. In het geval van een niet uitgestoten miskraam, kunnen de voor jou typische zwangerschapsverschijnselen vrij plotseling verdwenen zijn. Soms heb je alleen maar het vage gevoel dat er iets mis is. Bovenstaande verschijnselen betekenen niet automatisch dat je een miskraam hebt of krijgt, maar kunnen je wel ongerust maken.

Als je je zorgen maakt, dan kun je het beste contact met ons opnemen.

Een miskraam is helaas niet te voorkomen of te behandelen. Je kunt er niets aan doen. Het komt nooit door vrijen, sporten, stress of hard werken! Wel kun je een verhoogd risico hebben op een miskraam. Bijvoorbeeld als je rookt, te veel alcohol gebruikt, met chemicaliën werkt (bijvoorbeeld: in de glastuinbouw), bepaalde infecties of als je suikerziekte hebt.

Bijna alle miskramen worden veroorzaakt door een fout tijdens de celdeling. Meestal een chromosoomafwijking.

Je moet ons altijd bellen bij een mogelijke miskraam en de stolsels opvangen die je verliest.

Een miskraam kan bij sommige vrouwen het idee geven dat ze falen. Gevoelens zoals schuld, ongeloof, boosheid of jaloezie naar andere zwangeren komen veel voor en zijn begrijpelijk. Daarom is het heel belangrijk om er over praten. Daarvoor - en met al je vragen - kun je atlijd bij ons terecht.

 

Mogelijke oorzaken

In meer dan 60% van de gevallen is de reden voor een miskraam een aanlegstoornis van de vrucht. Er zitten dan 'fouten' in het erfelijk materiaal. Hierdoor is het vruchtje niet levensvatbaar en sterft het af.

Niet dat het iets verandert aan je gevoel, maar in die gevallen is een miskraam een heel logisch gevolg van zo’n aanlegstoornis. De natuur corrigeert zichzelf. Het kan ook voorkomen dat het eitje en de zaadcel niet goed zijn samengesmolten of dat er iets mis is gegaan met de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoederwand.

 

 

Na de miskraam

 

Lichamelijk

 

Na een miskraam (met of zonder curettage) kun je nog één à twee weken blijven vloeien. Zolang je vloeit bestaat er gevaar voor infectie, omdat de baarmoedermond nog iets openstaat. Daarom mag je nog even geen tampons gebruiken, geslachtgemeenschap hebben en een bad nemen.

Als het bloeden na twee weken niet stopt, het bloed een onaangename geur krijgt, veel stolsels bevat of als je koorts krijgt dan moet je contact met ons opnemen.

Meestal wordt je binnen 5 à 6 weken weer ongesteld.

Het kan zijn dat je na een miskraam helemaal niets voelt, maar het is ook mogelijk dat je het liefst een paar dagen in bed wilt blijven. Je lichaam geeft dat zelf wel aan. Je mag gerust de tijd nemen om te herstellen van een, ook lichamelijk, ingrijpende gebeurtenis. Als je weer wilt werken, is het verstandig dit pas te doen als je je daar lichamelijk en geestelijk fit genoeg voor voelt.

 

Emotioneel

 

Hoe je een miskraam beleefd hebt en hoe je je na de miskraam voelt, is heel persoonlijk. Het kan zijn dat je de gebeurtenis redelijk verstandelijk verwerkt, maar het kan net zo goed zijn dat je het er erg moeilijk mee hebt. Ook na een miskraam kun je spreken van een rouwproces: je hebt iets dierbaars verloren. Voor sommigen is dat vanaf het begin een persoontje in wording, voor anderen meer een toekomstverwachting.

Hoe je de zwangerschap ook beleefd hebt, voor elke vrouw geldt dat ze verder moet met het verlies van die zwangerschap. Het kan zijn dat er weinig begrip is van de mensen om je heen. In de eerste plaats kan het verlies van de zwangerschap al heel moeilijk bespreekbaar zijn met je partner. Hij beleeft de miskraam op zijn eigen manier en praat er misschien liever niet over (soms ook om jou te sparen) terwijl jij er de hele dag over zou willen praten. Familie, vrienden of kennissen durven het onderwerp soms helmaal niet aan te roeren of proberen je te troosten met goedbedoelde maar misplaatste opmerkingen. Het is belangrijk dat je probeert aan te geven wat voor jou prettig is.

 

Een volgende zwangerschap

 

Medisch gezien mag je na een miskraam direct weer in verwachting raken. Wij adviseren evenwel om toch twee menstruaties af te wachten. Er bestaat dan geen onzekerheid over de zwangerschapsduur en verder zijn de baarmoeder en de rest van je lichaam dan weer geheel hersteld en je hebt een beetje tijd gehad om het verlies van deze zwangerschap te verwerken.

Na één miskraam is de kans op weer een miskraam niet groter dan normaal. Na twee of meer miskramen is de kans op herhaling wel iets groter.

Het is echter logisch dat je bij een volgende zwangerschap bang bent ook dit kindje te verliezen. Dat is heel begrijpelijk. Omdat de oorzaak van een miskraam vaak onbekend blijft, denk je misschien dat je je bij een nieuwe zwangerschap anders moet gedragen. De verzekering dat dat echt niet hoeft neemt je ongerustheid niet weg.

Wij kunnen je helpen, door al vroeg in de zwangerschap een echoscopie te laten maken. Je kunt dan zien of op dat moment alles goed is met het vruchtje. Het is geen garantie dat alles goed blijft gaan, maar het kan je wel enigszins geruststellen.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl