nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Bijzondere spreekuren

 

kinderwensspreekuur
angstspreekuur
Postpartum depressie

 

Kinderwensspreekuur

 

Jullie verlangen naar een kind. Daarom heb je besloten te stoppen met anticonceptie. Geniet van deze leuke periode in jullie leven. Maak je in het begin niet te druk want zwanger worden gaat meestal vanzelf. Binnen één jaar is 80% van alle vrouwen die zwanger willen worden ook inderdaad zwanger. Hoe gezonder je nu leeft hoe groter de kans op een gezonde baby!

Jullie gaan naar een verloskundige om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Op het spreekuur ben je welkom met al je vragen over gezond zwanger worden en zwanger zijn. Als zwanger raken niet vanzelf gaat kan persoonlijke begeleiding de kans om zwanger te worden aanzienlijk verhogen. Daarom houden wij een kinderwensspreekuur.

Op het kinderwensspreekuur krijgen jullie informatie en adviezen over gezond in verwachting raken. Als de verloskundige denkt dat er risico’s zijn, dan kan ze jullie op tijd doorverwijzen.

 

Wat voor vragen zou je kunnen hebben?:

 • Hoe zit het met mijn leeftijd en kinderwens?

 • Hoe zit het met voeding in de zwangerschap?

 • Er komen afwijkingen in de familie voor, heb ik nu meer kans op het krijgen van een kind met een afwijking?

 • Kan ik meteen na het stoppen met de pil zwanger worden?

 • Hoe zit het met mijn menstruatiecyclus?

 • Ik slik medicijnen, kan ik nu zwanger worden?

Tijdens het consult nemen wij veel met jullie door. Aan de orde komen onder meer: familie, erfelijkheid, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook abortussen en miskramen), de medicijnen die je gebruikt, voeding, werk, sporten, eventuele psychische en/of seksuele problemen en de menstruatiecyclus. Verder krijgen jullie voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en een gezonde leefstijl. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te stoppen met alcohol en roken. Ook moet je infecties voorkomen die een risico voor de baby kunnen zijn. Het is ook belangrijk om al voordat je zwanger bent te beginnen met het slikken van foliumzuur. De kans op een baby met een open ruggetje (spina bifida) neemt daardoor af. Vragen jullie je af hoe de zwangerschapscontrole, bevalling en kraamzorg zijn geregeld? Wij zullen je wegwijs maken. We meten je bloeddruk en controleren je gewicht. Over- of ondergewicht kan namelijk de oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid en voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap. Als het nodig is, zullen wij een consult bij een gespecialiseerde arts aanraden.

Als jullie al een tijd zwanger proberen te worden, zal de verloskundige hierover meer vragen en advies geven.

 

Kosten

Er zijn geen kosten aan dit consult verbonden.

 

Een afspraak maken

Je kunt je telefonisch aanmelden voor het kinderwensspreekuur zonder tussenkomst van de huisarts. Je hoeft niet bij ons in de regio te wonen. Wanneer je zwanger bent, ga je voor de controle van de zwangerschap naar een verloskundige in je eigen regio.

 

 

 

 

Terug

 

Angstspreekuur

 

Zwanger zijn en bevallen van een kind zou de mooiste ervaring in je leven moeten zijn. Stralend zwanger zijn, een goede bevalling en vervolgens stralend met je kind onder je pas gewassen dekbed genieten van je kraamtijd!

 

Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Het kan zijn dat je zwangerschap overschaduwd wordt door angst. Misschien wel voor het zwanger zijn of voor de bevalling die komen gaat. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door eerdere miskramen of een vorige zwangerschap of bevalling. Het kan ook zijn dat je er tegen opziet moeder te worden.

 

Voor de bevalling is er heel veel mogelijk aan cursussen om je goed voor te bereiden op het krijgen van een baby. Maar er zijn zwangere die naast die cursussen ook nog wat meer individuele begeleiding willen. Voor die vrouwen hebben we hier in de praktijk een speciaal spreekuur. 

 

Voor wie is dit spreekuur:

 • Je ziet gewoon op tegen de bevalling;

 • Je bent al een keer bevallen en nu ben je bang voor een herhaling van de vorige keer;

 • Je durft niet zwanger te worden omdat een vorige zwangerschap of bevalling een nare ervaring was;

 • Je bent bang voor naalden, narcose of ziekenhuizen;

 • Je hebt een vervelende seksuele ervaring gehad en bent bang dat dit een rol gaat spelen bij je baring;

 • Je bent bang dat je er alleen voor staat;

 • Het lukt niet om met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog afspraken te maken over je bevalling.

Soms kan het gaan om problemen die wij als verloskundigen niet kunnen oplossen. We zullen je dan helpen, door je naar een (geboorte)coach te verwijzen.

 

Kosten

Een eerste consult voor het angstspreekuur is gratis. Heb je meer gesprekken nodig dan rekenen we € 65,- per uur. Er zijn verzekeringen die dit consult vergoeden. Controleer of jouw verzekering het vergoedt. Als de verzekering het niet vergoedt, ben je natuurlijk nog steeds van harte welkom, maar je zult dan zelf voor het consult moeten betalen.

 

Een afspraak maken

Om een afspraak te maken voor het angstspreekuur hoef je niet per definitie bij ons in de praktijk bekend te zijn. Iedereen die behoefte heeft aan extra begeleiding is welkom.

 

Terug

 

Somberen na de bevalling (Postpartum depressie)

 

Somberen na de bevalling komt heel veel voor, meer dan welke andere complicatie rond zwangerschap en bevalling ook. Dit komt vaak als een complete verrassing. Je gaat er als moeder van uit dat de geboorte van je baby een en al grote vreugde zal zijn. Wanneer blijkt dat je je na de bevalling ongelukkiger en onrustiger voelt dan ooit tevoren, dan is dat erg verwarrend en verdrietig. Op somberen na de bevalling rust helaas een taboe. Wat is er immers mooier dan het krijgen van een kind?

Een postpartum depressie gaat ALTIJD over maar het kan erg lang duren. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp krijgt. Omdat voor iedere vrouw de aanleiding van de depressie anders is kijken we samen met maatschappelijk werk, een huisarts en een geboortecoach op welk gebied er extra hulp nodig is. Wij doen in de praktijk het eerste gesprek. We kijken samen met jou wat voor jou de beste hulp is. In de meeste gevallen vragen we ook de huisarts om te kijken of de oorzaak hormonaal, een te kort aan bouwstoffen in je bloed of een schildklierprobleem is.

Een postpartum depressie is - evenals een 'gewone depressie' - een verzameling van symptomen. Die symptomen kunnen in aard en ernst per geval verschillen. Niet elke vrouw is even depressief en niet iedereen heeft dezelfde klachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • niet kunnen genieten

 • je verdrietig en leeg voelen

 • piekeren

 • angstig zijn

 • extreem onzeker zijn

 • gevoel van falen

 • gebrek aan eetlust

 • slecht slapen of juist heel veel slapen

 • verminderd concentratievermogen

 • je waardeloos en extreem schuldig voelen

 • prikkelbaarheid

 • woede

 • bang voor scherpe voorwerpen

 • dood willen

 

We willen je vragen altijd bellen!! Ook als je twijfels hebt.

 

Kosten

Voor het eerste consult brengen we geen kosten inrekening. Heb je vaker gesprekken nodig dan rekenen we € 65,- voor een uur. Er zijn verzekeringen die dit consult vergoeden. Controleer of jouw verzekering dit vergoedt. Als de verzekering het niet vergoedt, ben je natuurlijk nog steeds van harte welkom, maar je zult dan zelf voor het consult moeten betalen.

 

Een afspraak maken

Om een afspraak te maken hoef je niet bij ons in de praktijk bekend te zijn. In sommige gevallen is dat misschien juist wel prettig.

 

Terug
Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl