top of page
Moriaen 5-5.jpg

bevallen

bevallen.png

Wanneer de bevalling zich aankondigt

 

De uitgerekende datum is de dag dat je 40 weken zwanger bent. Van 37 tot 42 weken zwangerschap beval je onder leiding van de verloskundige die dienst heeft. 

Bevallen

Een bevalling van een eerste kind duurt ongeveer 24 uur, waarvan de eerste uren met name contracties zijn die de baarmoedermond rijp maken. Voor de werkelijke ontsluiting rekenen we ongeveer 12 uur. Iets meer dan 1 centimeter per uur. Een bevalling van een tweede kindje gaat vaak wat sneller.

 

Weeën zijn contracties van de baarmoederspier die voor ontsluiting zorgen. Die contracties drukken als het ware de baby in de richting van het baringskanaal. Doordat het hoofdje op de ontsluitingsring drukt, opent deze zich. Wanneer je volledige ontsluiting hebt dan begint de uitdrijving en mag je gaan persen. Een uitdrijving duur ongeveer zestig minuten.

 

We adviseren, zeker als je gaat bevallen van jullie eerste kind, om bij ons de voorlichtingsavonden te volgen. Daar vertellen wij uitgebreid over het verloop van de bevalling.

Geburtsfotografie-Inka-Englisch-Photogra

Bang om te bevallen

 

Het is heel belangrijk dat je aangeeft wanneer je bang bent om te gaan bevallen. Misschien kunnen wij, samen met jou een deel van die angst wegnemen.

 

Hoe fijn is het om je bevalling rustig in te gaan. Als je nerveus of angstig bent, maak je namelijk meer adrenaline aan. Adrenaline is ons vluchthormoon. Je kunt niet bevallen wanneer je aan het vluchten bent. Bij de meeste vrouwen ebt de angst helemaal weg als de bevalling eenmaal begonnen is.

Wat je rust kan geven, is het besef dat je samen met je baby bent. En dat de baby samen met jou aan het werk is om geboren te worden.

Tips om rustig je bevalling in te gaan

 

Hoe rustiger je met de bevalling begint, des te beter zal het gaan!

  • Deel je angsten met je partner.

  • Bekijk of je partner ook angstig is. Kan hij je steunen? Of is hij eigenlijk ook erg bang?

  • Vertel je verloskundige dat je bang bent voor je bevalling. 

  • Probeer zo min mogelijk naar 'bevallingsverhalen' te luisteren. 

  • Als het bij je past, is het verstandig om je goed voor te bereiden op de zwangerschap en de bevalling, door middel van een zwangerschapscursus. 

  • Zet op papier wat je wilt, wie je bij je bevalling wilt hebben, hoe je wilt bevallen en vraag je verloskundige of gynaecoloog wat de mogelijkheden zijn.

 

Overzie je het toch allemaal niet en blijf je denken: 'Kan ik het allemaal wel? Raak ik niet in paniek? Hoe moet het nu met al die pijn?' Geef dat dan aan op het spreekuur. Het is belangrijk dat we samen tot een goed plan rondom je baring komen.

 

bottom of page