nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Wanneer moet je een Verloskundige van De Moriaen bellen

 

Ongerustheid

 

Wanneer je ongerust bent, bel dan altijd!

 

Bij je eerste kind...

 

Als je een uur lang om de 3 minuten, regelmatige contracties hebt, die zeker 1 à 1½ minuut aanhouden.

 

Bij je tweede kind... en verder...

 

Als je een uur lang, om de 5 minuten, regelmatige contracties hebt, die zeker 1 à 1½ minuut aanhouden. Denk eraan dat de baarmoederspier al eens weeën heeft gemaakt. Hij zal dus vaker oefenen en dat doet hij ook met regelmaat. Dus om de 5 minuten. Het verschil tussen oefenen en het hebben van 'echte' weeën is, dat oefenen met een bad of rust weer weg gaat en dat weeën toenemen in pijn, kracht en lengte.

 

Vruchtwaterverlies

  • Verlies van niet helder vruchtwater (bruin of groen).

  • Vruchtwaterverlies als het hoofdje van de baby niet is ingedaald. (Over de indaling van het hoofdje informeren wij je tijdens de controle).

  • Verlies van helder vruchtwater bij een ingedaald hoofdje. Dit is slechts het eerste teken dat de bevalling zal gaan beginnen. Omdat het vanaf dat moment nog wel even zal gaan duren, is het niet nodig om 's nachts te bellen. Bel in dit geval 's ochtends de dienstdoende verloskundige. Zij komt dan in de loop van de dag bij je kijken.

Nadat de vliezen zijn gebroken, kan het nog even duren voordat de weeën op gang komen. Na 24 uur gebroken vliezen zonder weeën word je verwezen naar de gynaecoloog. Dan wordt er in het ziekenhuis een hartfilmpje gemaakt en mag je, als deze goed is, weer naar huis. Vervolgens wordt er - indien alles goed blijft gaan met jou en de baby - 48 tot 72 uur gewacht op spontane weeën. Ben je dan nóg niet bevallen, dan zal er eerst gekeken worden of je baarmoedermond rijp is. Is hij rijp dan besluit de gynaecoloog tot een inleiding. Is je baarmoedermond nog niet rijp, dan wordt hij eerst rijp gemaakt met hormonen en daarna zal de inleiding beginnen. Beval je na 24 uur gebroken vliezen, dan blijf je met jullie kind 48 uur in het ziekenhuis. Dat is de regel die de kinderarts stelt om te kunnen observeren of de baby geen infectie heeft opgelopen.

 

Bloedverlies

 

Bloedverlies wordt altijd een beetje eng gevonden tijdens een zwangerschap. Lang niet al het bloedverlies is echter eng. Bloed dat van de baarmoedermond komt kan er bij horen. Helemaal aan het einde van de zwangerschap. De baarmoedermond is dan namelijk heel week. De kleine vaatjes kunnen heel makkelijk wat beschadigd raken en dan bloedverlies geven. Bijvoorbeeld als je nog een keer hebt gevreeën of als wij een inwendig onderzoek hebben gedaan. Ook is het nu de tijd dat je, door het week worden van je baarmoedermond, je slijmprop verliest. Een klein beetje (niet veel) wat slijmerig bloedverlies hoort daarbij. Later wordt dat bruinige afscheiding.

 

Je moet altijd bellen als het bloedverlies veel is of lijkt op een menstruatie.

 

Ongerustheid

 

Als je ongerust bent moet je altijd een verloskundige van De Moriaen bellen!

 

Telefoonnummer voor de bevalling: 076 595 5000. Vertel de portier dat je de verloskundige van De moriaen nodig hebt. Hij belt ons op en dan bellen we je binnen een kwartier terug.

 

Heb je binnen 15 minuten nog niets van ons gehoord, bel dan nog een keer en zeg tegen de portier van het ziekenhuis dat het spoed is! Dan zal de portier de verloskundige bellen die achterwacht heeft. Er kan sprake zijn van een technische storing of er is met ons iets gebeurd waardoor we de telefoon niet kunnen opnemen. Dit is de reden waarom we ons laten oproepen door de portier van het ziekenhuis. De portier weet altijd dat jullie met spoed een verloskundige nodig hebben. 

 

Je kunt ons ook bereiken via het telefoonnummer van de praktijk: 0162-523349  je kunt in het keuzemenu kiezen voor een 1. Vervolgens krijg je de dienstdoend verloskundige van De Moriaen aan de telefoon.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl