nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

De eerste kennismaking

 

Zijn er geen problemen tijdens de bevalling, dan leggen we de baby meteen na de geboorte, zeker een uur, op je buik. Zo kun je samen met je partner rustig kennismaken met jullie baby. Meestal wachten we even met afklemmen en doorknippen van de navelstreng.

 

Bij de geboorte reageert de baby op wat hij hoort, ziet en voelt. Hij bezit nog geen kennis over wat hij kan verwachten, maar hij heeft wel een aantal basisbehoeften. De belangrijkste zijn gevoed worden en liefde ontvangen. Baby´s hebben 'huidhonger': ze vinden het heel erg fijn om geknuffeld, gewiegd en gestreeld te worden.

 

Hormonale veranderingen tijdens de baring maken je gevoeliger voor de behoeften van je baby. Direct lichamelijk contact met je baby, meteen na de geboorte, zorgt ervoor dat het hechten aan je kind veel makkelijker gaat.

Heeft je baby meteen na de geboorte bijzondere zorg nodig en lukt het daarom niet de baby bloot bij je te hebben, dan proberen we je te helpen dit huidcontact in het kraambed in te halen. 

 

Sommige moeders zijn, om wat voor reden dan ook, niet in staat om meteen een goed contact met hun baby te hebben. Neem vooral je tijd. Doe het op je eigen manier en voel niet dat je tekort schiet. Iedereen bouwt immers op zijn eigen manier relaties op... dus ook met zijn/haar baby. Wees niet beschaamd of bang om het toe te geven. Dit is heel gewoon. Gaat het lang duren, lukt het je niet of heb je het idee dat de liefde minder wordt in plaats van meer, bijvoorbeeld door veel huilen van jullie baby, geef dat dan aan bij mensen waarvan je het idee hebt dat ze je kunnen helpen.

 

Na de bevalling

 

Meteen na de bevalling zullen we vaststellen wat de Apgar Score van de baby is.

 

Apgar Score

 

Eén minuut na de geboorte worden de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en kleur beoordeeld. Dit wordt herhaald als het kind 5 minuten oud is en voor elk onderdeel worden 0 tot 2 punten gegeven. Dit wordt de Apgar Score genoemd. Een normale Apgar Score ligt tussen de 8 en de 10.

 

Doorknippen van de navelstreng

 

De navelstreng is gemiddeld een halve meter lang. Hij bevat een gelei-achtige substantie (gelei van Wharton), waardoorheen twee slagaders en één ader lopen. Er bevinden zich geen zenuwen in, je baby kan het niet voelen als de navelstreng wordt doorgeknipt.

 

Jullie mogen zelf beslissen wie de navelstreng doorknipt.

 

Nakijken van de baby

 

Als de baby een poos bij jullie heeft gelegen - misschien was er wel gelegenheid om de borst tegeven - dan wordt hij of zij helemaal nagekeken op zichtbare aangeboren afwijkingen. Ook wordt er een aantal reflexen getest.

 

Als ons kind maar gezond is...

 

Een van de eerste vragen die iedere ouder na de geboorte stelt is: 'is het gezond'? De vrees voor afwijkingen bestaat vaak gedurende de hele zwangerschap en geen enkele test kan die volledig wegnemen. Alleen als je zélf kunt vaststellen dat alles er goed uitziet, ben je wellicht helemaal gerustgesteld.

 

Als jullie baby is nagekeken, zal de kraamverzorgende hem wegen en aankleden. Ben je van plan om je baby borstvoeding te geven dan zal hij binnen 1 uur na de bevalling worden aan de borst worden gelegd.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl