nieuwsbrief
aanmelden
cursusdata
contact

Adviezen

 

Voeding

 

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig. Afvallen tijdens de zwangerschap of borstvoedingperiode is onverstandig. In het vetweefsel van het lichaam worden namelijk schadelijke stoffen opgeslagen die door lijnen kunnen vrijkomen.

Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Aardappelen, volkorenbrood, rijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter en margarine voorzien in de behoefte van vitamine A en D.

Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig.

 

Bij het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) kun je informatie vinden over gezonde voeding in de zwangerschap. Ook heeft het voedingscentrum een gratis app die je kan ondersteunen bij het kiezen van goede voeding. Deze app heet de eetmeter.

 

Vitamine D

 

Vitamine D (calciferol) is eigenlijk geen echte vitamine. Het is een chemische stof die zich gedraagt als een hormoon. Vit D is belangrijk om gezond te blijven. Het speelt op allerlei plaatsen in het lichaam een rol. Bij kinderen is dit zelfs al vóór de geboorte van belang, bijvoorbeeld voor het krijgen van sterke botten en tanden. Het is voor moeder en kind belangrijk om voldoende vitamine D te hebben.


Hoe ontstaat vitamine D tekort?


Vitamine D wordt voor het grootste deel door het eigen lichaam gemaakt. De huid maakt als de zon schijnt, vitamine D aan: 15 minuten felle zon op gezicht en handen is bij een jonge, blanke huid al voldoende. Dit gebeurd alleen van mei tot en met september. In deze zomermaanden moet je dus een voorraadje aanleggen, waar je vervolgens de winter mee kan doorkomen. Vitamine D zit ook in vette vis (tonijn, makreel, sardines, zalm, haring,paling) eierdooier en margarine. Je moet regelmatig vis eten om de vitamine D voorraad op peil te houden.

 

Hoe kun je weten dat je vitamine D tekort hebt?

 

Tijdens de zwangerschap kijken we middels bloedonderzoek of je voldoende vitamine D hebt. 

 

Is extra vitamine D gebruiken wel veilig voor mijn ongeboren kind?

 

Ja, In Nederland beschouwt men 2000 IE per dag gedurende de hele zwangerschap als veilig en een goed vitamine D gehalte van groot belang voor moeder en kind.

 

Moet ik vitamine D blijven gebruiken?

 

Als er eenmaal een te kort aan vitamine D bij je is vastgesteld, zul je daar altijd op moeten blijven letten. Ook als je niet meer zwanger bent.

 

Calcium

 


Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en
het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt is de kans op een te kort aan calcium groot. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. De aanbevolen hoeveelheid calcium voor zwangeren bedraagt 1000 mg (1gram) per dag. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je zoveel calcium per dag uit je voeding haalt. Lukt dat niet dan schrijven wij extra calcium voor.

Ben je van je eerste kindje te vroeg bevallen of heb je een hoge bloeddruk in een vorige zwangerschap gehad dan schrijven wij ook extra calcium voor. 1000 mg per dag.


Calcium top 15

 

lima bonen - boerenkool - avocado - spinazie - zalm - banaan - broccoli - bieten - meloen - tomaten - zoete aardappels - asperges - kool - yoghurt - noten

 

Is extra Calcium gebruiken wel veilig voor mijn ongeboren kind?


Ja, In Nederland beschouwt men 2500 mg (of 2.5 gram) per dag gedurende de hele zwangerschap als veilig en een goed Calcium gehalte van groot belang voor moeder en kind.

 

Drinken
 

Hoeveel vocht heb je nodig? Als je in verwachting bent heb je wat meer vocht nodig dan normaal. Je kunt het beste 1½ à 2 liter vocht per dag drinken. Dat is ongeveer 12 kopjes of 9 bekers. Probeer (mineraal)water, halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt, thee, vruchten of groentesappen te drinken. Liever niet te veel gezoete frisdranken in verband met de suiker die er in zit.

Melkproducten: Gedurende de hele zwangerschap is ongeveer een ½ liter melk of melkproducten per dag voldoende: pap, vla, yoghurt, karnemelk of chocolademelk.

Als je veel koffie drinkt (meer dan vier koppen per dag) dan kan de baby onrustig worden als gevolg van cafeïne. Je kunt overwegen cafeïnevrije koffie te gebruiken.

 

Toxoplasmose
 

Toxoplasmose is de naam van een parasiet die mensen kan infecteren. Meestal zijn er bij zo’n infectie geen ziekteverschijnselen. Als je deze ziekte hebt doorgemaakt, ook al heb je niets van de infectie gemerkt, dan kun je hem niet nog eens krijgen.

Wel is er een probleem als een vrouw tijdens een zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt. Dan kan deze infectieziekte nogal eens tot aangeboren afwijkingen bij het kind leiden.

Varkens, schapen en koeien kunnen met toxoplasmose besmet zijn. De toxoplasma-parasiet kan dan in het vlees aanwezig zijn. Door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, kun je besmet worden.

Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Eet daarom geen halfrauwe rosbief, fricandeau of tartaar, filet américain of ossenworst. Andere vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees of salami kunnen geen kwaad omdat zij een speciale behandeling hebben ondergaan.

Verder is bekend dat in de ontlasting van jonge katten tijdelijk toxoplasma-parasieten kunnen zitten. Deze parasieten zijn pas na enkele dagen gerijpt en in staat om te infecteren. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt is dus nooit een probleem voor een zwangere. Ook onze omgeving (tuin, straat) kan via kattenuitwerpselen besmet zijn. Het is dus belangrijk om bij tuinwerk handschoenen te gebruiken en groente, vóór consumptie goed te wassen. Een infectie door direct contact met dieren is onwaarschijnlijk.

 

Adviezen

 • Eet tijdens de zwangerschap geen rauw of halfrauw vlees. Verhit al het vlees door en door! Goed gebraden of gestoofd vlees vormt geen enkel risico; ‘rood’ vlees wel!
 • Was alle groente goed.
 • Draag handschoenen als je in de tuin werkt.
 • Kom niet zelf aan de kattenbak, maar laat deze dagelijks door iemand anders schoonmaken.


Listeria

 

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals Brie, Camembert en Roquefort, kunnen de Listeria- bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking ‘au lait cru’.

Ook kan Listeria groeien in andere rauwe producten, zoals rauwe groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Toebereide gerechten kun je dus wel gerust bewaren in de koelkast. Rauwe melk van de boerderij moet je voor gebruik koken.

 

Leverproducten

 

In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom geen lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan één maal per week een leverproduct als leverworst, leverpastei, hausmacher of berliner.

 

Wie meer informatie wil hebben over voeding tijdens de zwangerschap, kan de folder 'Eten als je in verwachting bent' bij ons op de praktijk vragen. Het voedingscentrumcentrum adviseert aan zwangeren om vanaf de derde maand extra vitamine D (400 IE of 10 microgram per dag) in te nemen.

 

Leefregels

 

Over het algemeen kun je, wanneer je zwanger bent, alles blijven doen wat je ook deed toen je niet zwanger was, zoals werk, sport, seks, autorijden enzovoort. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en de volgende leefregels in acht neemt.

 

Mondverzorging 

 

Tandvleesproblematiek is mogelijk een oorzaak om te vroeg te bevallen. Het gaat dan om ontstekingen van het tandvlees en het parodontium. De symptomen zijn roodheid, zwelling van het tandvlees en sneller bloeden bij tandenpoetsen. Bij tandvleesontsteking zal het tandvlees door zwelling gedeeltelijk gaan ‘terugtrekken’. Dit noemt men 'verlies van aanhechting'. Hierdoor sluit het tandvlees minder goed aan op de tand en ontstaat een ruimte: de pocket. Breidt de ontsteking zich uit, dan zal de pocket steeds groter worden en treedt verlies op van het kaakbot. Wanneer dit gebeurt, kunnen de tanden los gaan zitten.

 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van een tandvleesontsteking is tandplak. Tandplak verandert in tandsteen als het langer dan 72 uur op de tanden blijft zitten. Na enkele dagen treedt er een verandering van het tandvlees op en ontstaat er een bacteriële infectie. Men denkt dat roken en stress van invloed kunnen zijn op tandvleesproblemen.

 

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de doorbloeding van het tandvlees toe, waardoor er zich symptomen voordoen die op een ontsteking lijken. Het hoeft dus niet zo te zijn, maar het kán ook wel degelijk wijzen op een ontsteking. Het is nog niet duidelijk hoe tandvleesontstekingen een vroeggeboorte veroorzaakt.

 

Behandeling

Tandvleesontsteking kun je zelf goed behandelen door een goede mondhygiëne. Blijft je tandvlees na een week goede mondverzorging nog rood en gezwollen, of blijft je tandvlees bloeden, dan is het raadzaam om naar de tandarts te gaan. De tandarts (of een mondhygiëniste) kan kijken of je parodontitis hebt en hoe je het kunt verhelpen. Een vervelende bijkomstigheid is dat je ook zonder symptomen een parodontitis kan hebben. Je kunt besluiten om voor de zekerheid bij een mondhygiëniste je gebit te laten bekijken.

 

Wanneer

Het beste moment om te behandelen ligt tussen de 20 en 28 weken.

 

Conclusie

We mogen concluderen dat bij tandvleesproblematiek de kans op een vroeggeboorte hoger is, maar dat nog niet bekend is wat het onderliggende mechanisme is. Met een parodontale aandoening heb je een 3, 4 tot 7,1 keer grotere kans op een vroeggeboorte dan wanneer je die niet hebt. Ook is bewezen dat behandeling de kans op vroeggeboorte verlaagt.

Bron: Tijdschrift voor verloskundigen, September 2007

 

Schadelijke stoffen

 

Probeer tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kun je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

 

Warmte

 

Of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig om tijdens de eerste maanden van de zwangerschap langdurige hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door langdurig zonnen.

 

Röntgenonderzoek (straling)

 

Mocht het noodzakelijk zijn om een röntgenonderzoek te laten verrichten, vermeldt dan duidelijk dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Als het echt nodig is, kan de baarmoeder afgeschermd worden. De baby krijgt dan zo weinig mogelijk straling.

 

Koortslip (Herpes simplex virus)

 

Een koortslip is een virusinfectie, die wordt veroorzaakt door het Herpes simplex virus. Het Herpesvirus veroorzaakt blaasjes rond de mond. Het vocht uit deze blaasjes is besmettelijk. Bij mensen die ooit een Herpesinfectie hebben gehad blijft het virus altijd in het lichaam aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden zoals; koorts, spanningen, verminderde weerstand of blootstelling aan zonlicht wordt het virus weer actief. Resultaat: een aanval van koortslip.

Bent je ooit besmet met Herpes, dan zul je in de zwangerschap makkelijker een aanval krijgen. Je weerstand is immers verminderd. Voor de baby is dat ongevaarlijk, omdat het virus normaal gesproken de placenta niet passeert. De baby krijgt via de placenta wel antistoffen tegen het Herpesvirus. Deze antistoffen passeren de placenta wel (en zorgen voor bescherming tegen een Herpesinfectie). Heb je dus wel eens een koortslip gehad dan is je pasgeboren baby de eerste maanden beschermd tegen mensen met een koorslip. De baby heeft immers via de placenta antistoffen gekregen. Heb je nooit een koortslip gehad, dan heb je ook geen antistoffen tegen een koortslip die naar de baby gaan, en dus is de baby niet beschermd. Je moet dan in het kraambed en de tijd daarna voorzichtig zijn met mensen met een open koortslip.

Het is niet zo dat visite met een open koortslip niet naar de baby mag komen kijken. Zij mogen echter de baby niet zoenen en moeten goed de handen wassen.

 

Alcohol

 

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan de ongeboren baby schade doen. Alcohol passeert namelijk de placenta. Een ongeboren kind kan alcohol nog niet goed afbreken, omdat het een onrijpe lever heeft. Daardoor plast de baby de alcohol weer uit. Dit komt vervolgens weer in het vruchtwater terecht en de baby drinkt de alcohol weer op. Zo 'geniet' hij dubbelop van uw glaasje alcohol. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap overmatig alcohol gebruiken, hebben een grotere kans op aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel, het hart, de nieren en het gezicht. Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op groeiachterstand. Als kinderen opgroeien kunnen hyperactiviteit, een lagere intelligentie en achterstand in geestelijke ontwikkeling optreden.

Een vraag die vaak op het spreekuur gesteld is, "Mag ik dan helemaal geen alcohol drinken?". Het is moeilijk om daar een sluitend antwoord op te geven. Het is niet bekend of er zoiets bestaat als 'een veilige hoeveelheid alcohol', waarvan een kind geen schade ondervindt. Het enige veilige advies is daarom: niet drinken tijdens de zwangerschap.

 

www.zwangernu.nl

 

Roken

 

Roken tijdens de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. In sigaretten zitten zeer schadelijke stoffen die de placenta passeren. Deze stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta, waardoor de baby van alle voedingstoffen minder binnenkrijgt. Door de koolmonoxide in sigarettenrook wordt de zuurstof uit het bloed van de moeder verjaagt, waardoor het aanbod van zuurstof aan de baby afneemt. Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer, bestaat het risico dat de baby in groei achterblijft (gemiddeld 200 gram). Kinderen van rokende moeders hebben daardoor vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren dan kinderen van niet-rooksters.

Deze kinderen zijn dus kwetsbaar en hebben dan ook een 2 maal grotere kans om rond de geboorte te overlijden. Ook later is de invloed nog merkbaar: kinderen die voor de geboorte hebben meegerookt, hebben een slechtere longfunctie en de kans op wiegendood verdubbelt bij rokende ouders. Daarnaast hebben rokende zwangere meer kans op een loslatende placenta. De baby rookt met zijn moeder mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving, kan daarom een zeer nadelige invloed hebben op het verloop en afloop van de zwangerschap. Stoppen met roken is dus niet alleen verstandig voor een zwangere, maar ook voor haar partner.

Misschien heb je bij een vorige zwangerschap geen nadelige gevolgen ondervonden. Dat is echter nog geen garantie voor een goede afloop bij een volgende zwangerschap. Ook al lijkt het verloop van een bevalling van een kleinere baby makkelijker, verkijk je niet! De baby is kwetsbaarder en kan daarom minder hebben.

 

Advies:

Het advies aan beide ouders luidt: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten! Stoppen is voor velen moeilijk. Toch is het beter dan minderen: zo voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoonte. Bij ons in de praktijk liggen een folders die je misschien kunnen helpen bij de moeilijke maar verstandige beslissing om te stoppen met roken.

www.stivoro.nl

 

Drugs

 

Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Softdrugs kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je baby helemaal in combinatie met alcohol of tabak.

Harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind. Deze stoffen passeren de placentabarriere en komen zo bij je kind. Afhankelijk van het soort drugs kan je kind ontwenningsverschijnselen, een aangeboren afwijking of een ontwikkelingsstoornis krijgen. Stopen met harddrugs in de zwangerschap kan ook niet zomaar.Mocht je drugs gebruiken, vertel het dan! Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken wat voor oplossingen er zijn.

 

Medicijnen

 

Medicijnen in de vorm van pillen, poeders, capsules, injecties, zalf/crèmes en pleisters worden voorgeschreven door een arts of verloskundige. Bij kinderwens en tijdens de zwangerschap is het niet verstandig medicijnen te gebruiken, tenzij de noodzaak opweegt tegen het risico ervan. Bij hoofdpijn die niet te harden is, neem je, bij uitzondering, een paracetamol; of bij een blaasontsteking moet antibiotica worden voorgeschreven. Als je op eigen initiatief naar de huisarts bent gegaan, geef dan aan ons door welke medicijnen voorgeschreven zijn. Wij hebben anders geen overzicht van wat je slikt.

Als de tandarts het noodzakelijk vindt of adviseert om verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel je tandarts wel dat je zwanger bent.

 

Sporten

 

Er zijn twee sporten die je niet mag beoefenen als je zwanger bent. Bergsporten boven de 2500 meter en duiken. Pas bij sporten je tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Veel springen wordt al snel bezwaarlijk. Sporten zoals hockey, waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Voor al deze dingen geldt: doe wat je altijd deed, maar doe het rustiger aan of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer je meer vermoeid raakt dan normaal. Probeer ook niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap. Zorg tevens dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

 

Vakantie

 

Als je zwanger bent kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. In verre, tropische landen is dat niet altijd het geval.

Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vliegmaatschappijen willen echter geen vrouwen vervoeren die langer dan 34 weken zwanger zijn.

Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2150 meter te verblijven.

 

Sexualiteit

 

Wat kan er op seksueel gebied veranderen tijdens en na de zwangerschap? Veel vrouwen hebben in de periode van de zwangerschap weinig behoefte aan seks. Hoewel: sommigen genieten er juist meer van. Voor partners geldt hetzelfde. De één vindt een zwanger lichaam heel aantrekkelijk, de ander heeft weinig zin in vrijen en is bijvoorbeeld bang dat het kind kan worden beschadigd.

Een veranderende seksuele beleving tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor je relatie. Wat doe je als je vrouw of vriendin in zichzelf is gekeerd en weinig zin heeft om te vrijen? Richt je je dan op iets of iemand anders of wil je juist met haar meeleven?

Ook na de bevalling kan er in je (seksuele) relatie van alles veranderen. Zodra het kind is geboren verandert je leven van de ene op de andere dag. Ouders hebben vaak enige tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden; ook seksueel. Het kan wel een jaar duren voordat er weer sprake is van een prettige seksuele relatie; soms verdwijnt het vrijen zelfs helemaal uit beeld.

 

Zin of geen zin

Zin hebben om te vrijen of misselijk worden bij het idee alleen al... De behoefte aan seks verschilt tijdens de zwangerschap per persoon en zelfs per zwangerschap. Het ene paar vrijt tijdens de zwangerschap door zoals daarvoor, een ander paar verandert de seksuele gewoonten, al dan niet naar wens.

 

De vrouw

Voor de vrouw kunnen vanaf de eerste maand lichamelijke veranderingen een rol spelen. Wanneer je veel last hebt van de hormonale veranderingen en snel misselijk, moe en lusteloos bent, dan zul je de eerste maanden waarschijnlijk niet veel zin hebben in seks. Maar ook psychische factoren kunnen meespelen waardoor de behoefte aan vrijen verandert.

Er zijn ook vrouwen die, door de hormonale veranderingen, of omdat de druk om zwanger te worden is weggevallen, méér zin krijgen.

Vrijwel alle vrouwen zeggen bovendien een sterke behoefte te hebben aan intimiteit, strelen en knuffelen. Overigens geldt dit voor de meeste vrouwen, zwanger of niet.

 

De partner

Ook bij de partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. De één vindt het zwangere lichaam heel aantrekkelijk, de ander ziet het lichaam veranderen in een 'moederlijf' en heeft daardoor minder zin om te vrijen.

Misschien ben je als partner bang dat na de bevalling het lichaam van je vrouw zó verandert, dat je haar niet meer aantrekkelijk zult vinden. Of ben je, met name in de laatste maanden van de zwangerschap, bang dat je bij het vrijen het kind beschadigt. De vrucht is echter goed ingepakt in vliezen en omgeven door vruchtwater en de baarmoedermond is afgesloten met een slijmprop.

 

Vrijen en zwangerschap

Je kunt tijdens de zwangerschap blijven vrijen als je zin hebt. Voor het kind kunnen vrijen en klaarkomen geen gevaar opleveren.

 

Angst voor een miskraam

Sommige vrouwen zijn in de eerste tijd van hun zwangerschap bang voor een miskraam. Een miskraam is echter een natuurlijk proces waarbij het lichaam het embryo afstoot dat zich niet goed ontwikkelt. Dit proces wordt niet opgewekt door te vrijen of door een orgasme.

 

Wanneer mag je niet meer vrijen

Als de vliezen gebroken zijn, is het belangrijk om niet meer te vrijen, in verband met het gevaar van infectie.

 

Orgasme van de vrouw

Zonder dat je het merkt, trekt tijdens de hele zwangerschap de baarmoeder af en toe samen. Dit samentrekken wordt veroorzaakt door een hormoon dat ook bij een orgasme wordt uitgescheiden. Het samentrekken is nuttig, omdat het de spieren sterker maakt en voorbereidt op de weeën. In de laatste maanden merk je dit vooral aan de zogenaamde harde buiken.

In de laatste maanden is klaarkomen vaak minder gemakkelijk. Wanneer je een orgasme hebt kan een vreemd pijnlijk gevoel ontstaan onderin je buik. Het is niet duidelijk wat hier de oorzaak van is. Het is in elk geval niet gevaarlijk.

 

Pijn bij het vrijen

Wanneer je als vrouw pijn voelt bij het vrijen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een volle blaas of een droge vagina, maar ook spierkrampen, een onprettige houding of een infectie. Tijdens de zwangerschap kunnen zich ook spataderen hebben gevormd rondom de vagina die pijnlijk zijn als de penis of vingers in de vagina zijn.

Voel je tijdens het vrijen pijn in de omgeving van je baarmoeder of verlies je een beetje bloed, dan is het raadzaam geen penis of vingers in te brengen. Vraag aan ons op het spreekuur advies over de mogelijke oorzaken.

Het is in ieder geval belangrijk dat je niet vrijt als je dit onplezierig of pijnlijk vindt. Praat erover met je partner en zoek samen naar een oplossing.

 

 

Ongemakken tijden de zwangerschap

 

Onzeker, prikkelbaar zijn

 

Door de hormonale verandering in je lichaam kun je geestelijk uit evenwicht raken. Je onzeker voelen, chagrijnig en prikkelbaar zijn door de nieuwe situatie is helemaal niet raar. Ook je partner kan dit ‘zwangerschapsverschijnsel hebben’. Je moet je gevoelsmatig instellen op de komst van je baby, hoe gewenst de zwangerschap ook is. Dit gevoelsmatig instellen gaat bij de één veel gemakkelijker dan bij de ander.

 

Misselijkheid en braken

 

Dit is de meest voorkomende kwaal. Als je lichaam gewend is aan de vergrote hoeveelheid hormonen gaat de misselijkheid vanzelf weer over. Medicijnen worden er meestal niet tegen gegeven. Wel willen wij het op het spreekuur graag horen wanneer het braken erg lang blijft duren (langer dan 18 weken zwangerschap), als het steeds heviger wordt of als je geen vocht meer binnenhoudt.

 

TIPS

 • Zoek afleiding, ga vooral niet op bed liggen
 • Neem 's morgens een (licht) ontbijt op bed
 • Neem vaak kleine maaltijden
 • Eet niet te zware of te vette voeding
 • Eet op je gemak

 

Vaak plassen

 

De eerste drie maanden groeit de baarmoeder in het kleine bekken en drukt dan direct op de blaas. Je moet vaker plassen. Dat kan lastig zijn, maar er is verder niets aan te doen. Als je een pijnlijk of branderig gevoel hebt tijdens het plassen, geef dat dan aan op het spreekuur. Vooral als je daarbij ook een temperatuurverhoging hebt. Mogelijk heb je dan een urineweginfectie. Om de kans daarop te verlagen is veel drinken een goede remedie.

 

Moe

 

Je lichaam verbruikt enorm veel energie bij de aanpassing aan de nieuwe situatie. Gevolg kan zijn moe, moe, moe! Geef zoveel mogelijk toe aan de behoefte om meer te slapen, al zal dat niet altijd even makkelijk zijn met bijvoorbeeld werk of rondlopende kindertjes. Toch is rust heel belangrijk in deze periode van de zwangerschap. Meestal gaat de ergste moeheid rond 16 à 20 weken zwangerschap weer over.

 

Bandenpijn

 

De baarmoeder zit vast aan banden (ligamenten). Deze banden houden de baarmoeder op haar plaats. Als de baarmoeder in de loop van de zwangerschap gaat groeien komt er spanning op die banden te staan. Dat kan een scherpe, stekende pijn in de liezen geven. Deze pijn noemen wij bandenpijn. Vrouwen die al vaker zwanger zijn geweest hebben vaker last van bandenpijn. Dit komt doordat in voorgaande zwangerschappen het 'spierkorset' al eens opgerekt is geweest. Nu er in een volgende zwangerschap weer hormonen zijn die alles verweken (relaxine) wordt de baarmoeder minder goed op zijn plek gehouden en daardoor komt er meer spanning op de banden te staan.

 

Maagzuur/zuurbranden

 

Vooral na de 20e week van de zwangerschap kun je last van zuurbranden hebben.

 

TIPS

 • Kies niet te zware voeding (niet te vet, geen uien, geen scherpe specerijen, geen sterke koffie)
 • Goed kauwen
 • Neem vaker per dag kleinere porties en eet die langzaam op
 • Lauwe melk met een biscuitje, een lepel gele vla of popcorn kan verlichtend werken
 • Speelt maagzuur vooral ’s nachts op, dan voor het slapen niets meer eten
 • Ga iets rechtop in bed liggen met een extra kussen.

 

Raadpleeg ons als het maagzuur blijft aanhouden. Wij kunnen dan iets voorschrijven dat het zuur bindt.

 

Moeilijk naar de wc

 

De verhoogde progesteronspiegel in het bloed heeft een verslappende werking op het glad spierweefsel; ook in de darmen. Dit kan verstopping veroorzaken. Voor de meeste vrouwen is een normale darmverslapping met enige leefregels goed te hanteren. Soms wordt het echter een probleem.

 

TIPS

 • Maak je darmen actiever met het eten van laxerende voeding zoals:
 • rauwe groenten, ongeschild fruit, volkorenproducten, ontbijtkoek, karnemelk, peulvruchten, noten, rozijnen, vijgen, stroop en geweekte muesli.
 • Vocht is ook erg belangrijk.
 • Minstens 1½ liter per dag. Neem een flink glas lauw water op je nuchtere maag. Sennapeulenthee uit de reformwinkel kan ook helpen.
 • Zorg voor veel beweging;
 • wandelen, fietsen en bijvoorbeeld zwemmen.
 • Kauw je voedsel goed en eet langzaam.
 • Ga, als je aandrang krijgt, meteen naar de wc. Stel het niet uit. Als je je aandrang ‘wegknijpt’, heb je vervolgens kans op nog hardere ontlasting. Neem de tijd om naar de wc te gaan.

 

Bij gebruik van ijzertabletten kan je ontlasting extra hard of juist extra dun worden. In alle

gevallen geeft het gebruik van ijzertabletten je ontlasting een zwarte kleur.

 

Aambeien

 

Aambeien zijn uitstulpinkjes aan de buitenkant van de anus. Er bestaan uitwendige aambeien en inwendige aambeien. Van uitwendige aambeien krijgt men meestal eerst jeuk en daarna pijn. Deze aambeien komen het meeste voor en kunnen ook gaan bloeden.

Inwendige aambeien doen pijn tijdens het krijgen van ontlasting. Ook kan hier bloedverlies optreden. Aambeien zijn spataderen en doordat progesteron een verslappende werking heeft op glad spierweefsel heeft progesteron dat dus ook op het spierweefsel van de aderen. Daarbij komt nog dat de zwangere baarmoeder druk uitoefent. Je kunt dan nog moeilijk naar de wc en zo kunnen er dus aambeien ontstaan.

 

TIPS

 • Zorg voor een goede stoelgang!
 • Meteen gaan als je aandrang voelt, en niet persen tijdens het krijgen van ontlasting.
 • Afvegen met toiletpapier is niet aan te raden. Spoel na het hebben van ontlasting je anus schoon met ijskoud water. Dat maakt dat de aambeien even 'schrikken': ze worden tijdelijk of blijvend kleiner.
 • Pas op met warmte. Neem liever een douche dan een bad en douche je anus koud na.
 • Vermijd indien enigszins mogelijk, het slikken van ijzerpreparaten. Gebruik daarentegen ijzerrijke voeding.
 • In overleg kunnen we het hebben over een geschikte aambeienzalf.

 

Week worden van het bekken

 

Het bekken is een ring, bestaande uit drie botdelen, die onderling verbonden zijn door gewrichten en gewrichtsbanden. Het bekken moet sterk en stevig zijn, omdat het bekken ons ‘draagt’. Tijdens de zwangerschap moet het bekken week worden om te kunnen baren. Vanaf de 12e zwangerschapsweek wordt door de placenta en de eierstokken het hormoon relaxine aangemaakt. Dit is, net als progesteron, ook een ‘verslappingshormoon’.

Door relaxine worden de gewrichtsverbindingen in het bekken losser. Als er meer speling komt tussen de gewrichten van het bekken ontstaat er extra ruimte, zodat tijdens de bevalling de baby het bekken kan passeren. Bij iedere vrouw is er sprake van deze extra beweeglijkheid van het bekken, alleen niet iedereen heeft er ook last van. Net als lage rugklachten heeft de mate van last vaak te maken met de inspanning van de dag. Deze klachten verdwijnen normaal gesproken door rust en verstandige leefregels.

We maken een onderscheid tussen normale bekkenongemakken en bekkenpijn. Over het algemeen horen deze klachten bij de zwangerschap en gaan ze vanzelf weer over.

Bij bekkenpijn worden de dagelijkse bezigheden in meer of mindere mate beperkt en gaan de klachten niet meer vanzelf over.

Geef op het spreekuur aan wanneer het bekken gaat opspelen. Bijvoorbeeld, als de klachten niet meer te wijten zijn aan een dagje te lang winkelen, of als ze met extra rust niet meer over gaan. Wij hebben op de praktijk een overzicht liggen met tips; hoe je verstandig om kunt gaan met bekkenklachten. Natuurlijk is het ook zonder dat je klachten hebt raadzaam deze leefregels eens door te lezen.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl