aanmelden
cursusdata
contact

Post partumdepressie

 

Veel vrouwen hebben na de bevalling last van hormonale veranderingen in hun lichaam. Een paar dagen na de bevalling kunnen er dan huilbuien optreden. De zogenaamde ‘kraamtranen’. Dit is een volkomen normale reactie en het gaat na een paar dagen gewoon weer over. Het kan ook zijn dat dit gevoel maandenlang aanhoudt. Dit wordt postnatale of postpartumdepressie genoemd en komt ongeveer bij tien procent van de vrouwen voor.

 

Een postpartumdepressie (PPD) is een depressie die tot uiting komt na de geboorte van een kind, een abortus of een miskraam. De symptomen van een PPD zijn: moeilijk in slaap komen, slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaar, wisselende stemmingen, geheugenverlies, angstig zijn, apatisch of afwezig, lusteloosheid, gespannen en agressief, geen gevoel hebben voor je kind en je overal schuldig over voelen.

 

Doordat een PPD ontstaat door een combinatie van verschillende factoren, bestaat er geen standaardbehandeling, die voor iedereen toepasbaar is. Bespreek met je huisarts hoe je je voelt en zorg dat hij je serieus neemt. Om te voorkomen dat je een PPD krijgt, is het belangrijk dat je weet dat het bestaat en dat het jou ook kan overkomen. Verder is het van groot belang dat je tijdens de zwangerschap en na je bevalling zorgt dat je goed uitrust. Een andere belangrijke factor is voeding. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet.

 

Heb je vragen, of ben je bang dat je een PPD hebt neem dan contact op met de Stichting Korrelatie, www.korrelatie.nl

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaen.nl